Navařování matic je druh výstupkové svařování, při kterém se matice se závitem přivaří na ocelový plech. Jako spojovací plocha se používá částečný nebo úplný prstenec nebo výstupky vytvarované na rozích matice. Jako u výstupkovém svařování, i při navařování matic třeba obecně dbát na kolmost svařovaných ploch a rovnoměrný tlak vyvíjený na všech výstupcích.
Matice se na plech navaří pomocí keramického nebo pokeramizovaného kolíku, který zajišťuje přesné polohování matice vůči otvoru v plechu a tvar kolíku zamezuje znehodnocení závitu. Závit se může znehodnotit v případě, že dojde k vstříknutí rozžhaveného kovu do závitu.
Správné umístění matice lze kontrolovat systémem Nut Manager, který dokáže před svařováním zkontrolovat správnou polohu navařování matice (její správné otočení). Proces nasouvání na polohovací kolík lze zautomatizovat pomocí podavače matic.
Při výběru správné sestavy na navařování třeba vzít v úvahu:
- způsob chlazení – možné je chlazení vodou nebo vzduchem,
- velikost navařené matic – navařovat lze matice běžných rozměrů M4 – M12 i atypické rozměry matic (např. M14 nebo 7/16),
- výběr materiálu polohovacího kolíku – Cerazur nebo Volcera.
Související články:
Bezproblémové navařování matic – publikace zdarma
Jaký je rozdíl mezi pokeramizovaným a keramickým polohovacím kolíkem?
Je možné vyrobit keramický kolík nestandardních rozměrů na zakázku?